Elbillader hjemme: Spørsmål og svar

Publisert 3. juni 2022
Far med oransje jakke og brun lue som løfter opp sønnen som plasserer elbilladekontakten i Zaptec hjemmeladeren som er festet på den hvite husveggen

Vurderer du å installere elbillader hjemme? I denne artikkelen får du svar på spørsmålene folk googler mest. Les videre, så blir det garantert enklere å finne riktig løsning.

To av tre nye personbiler er elektriske og etterspørselen på elbilladere i Norge øker for hvert år.

Hvis du vurderer elbillader hjemme, på hytta eller i et borettslag, er det noen ting det lønner seg å vite. I denne artikkelen kan du lese om forskjellige ladere med smarte og brukervennlige funksjoner. Og for å gjøre prosessen ekstra enkel har vi laget en oversikt med det viktigste du bør tenke på når du kjøper elbillader.

Skal du ha ladestasjon med fast kabel eller Type 2-kontakt? Hvilken elbillader er best? Hvordan monterer man elbillader hjemme? Kan én elbillader lade to biler? Og når på døgnet lønner det seg å lade elbilen?

  • Hvilken elbillader skal jeg velge?

    DEFA, Zaptec, amina og Enua er blant de mest populære leverandørene på markedet i dag. De har smarte ladeløsninger som måler strømbruken i boligen og utnytter ledig strømkapasitet, slik at bilen får maksimalt med strøm og lader raskest mulig.

    Les mer om de smarte ladeløsningene fra Enua, DEFA , Zaptec og amina.

    Valget henger også sammen med behovet ditt. Som utgangspunkt bør en elektriker kartlegge hvor mange ampere du kan bruke til egen kurs i sikringsskapet, antall faser og voltstyrken i det elektriske anlegget. Elektrikeren gir deg også gode råd og hjelper deg med å finne laderen som passer best hos deg.

    Lurer du på hvilken elbillader du bør velge? Les denne guiden.

     

  • Hva koster en elbillader?

    Prisen på en elbillader avhenger av to faktorer: Prisen på selve laderen og installasjonskostnaden.

    En pris mellom 5 000 og 20 000 kroner er innenfor normalen for el- og hybridbiler. Det vanligste er å kjøpe både elbilladeren og monteringen samtidig. Da sparer du ofte noen kroner fordi ladeløsningen må monteres av en sertifisert elektriker.

    Elektrikeren vurderer om det er nødvendig å oppgradere det elektriske anlegget for trygg montering og bruk av elbilladeren.

  • Hva koster det å lade elbil hjemme?

    Strømprisen inkludert nettleie danner grunnlaget for hva det koster å lade elbilen hjemme.

    Prisen avhenger dermed av strømavtalen du har. Med vedvarende høye strømpriser er utgiftene på elbillading hjemme rundt to kroner per kWh. For en vanlig elbil tilsvarer det mellom 3 til 4 kroner per mil kjøring.

    Hva den faktiske kostnaden blir avhenger av hvor langt du kjører hver dag og hva slags type elbil du har. Dersom du kjører 11 000 kilometer i året, som er rundt gjennomsnittlig årlig kjørelengde for personbil, koster ladingen cirka 3 850 kr forutsatt at prisen per mil kjøring er 3,5 kroner. Et elbil-batteri på mellom 40-100 kWh er innenfor normalen, og forbruket avhenger av hva slags type elbil du kjører.

    Vi hjelper deg med å finne den riktige løsningen hjemme, på hytta eller i borettslaget. Ta kontakt med en av våre sertifiserte elektrikere.

  • Hvordan montere en elbillader?

    Du skal ikke installere en elbillader på egenhånd. For at ladestasjonen skal bli godkjent til bruk etter gjeldende regelverk må en autorisert fagperson montere systemet for elbillading.

    Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB) setter krav til tekniske tiltak for installasjonen av ladestasjoner. Norgeseliten kan tilby en komplett hjemmelader-løsning med lader og montering som følger gjeldende regelverk og som sikrer at du lader bilen på en effektiv og trygg måte.

  • Hvordan lade elbil i sameie og borettslag?

    Det kan virke komplisert å finne ladeløsninger for elbil i borettslag og sameier, men i realiteten er det ganske enkelt – uansett om du skal ha én eller flere ladestasjoner. Vi anbefaler et ladesystem som installeres på vegne av hele borettslaget fremfor ladebokser fra ulike leverandører. På den måten får man bedre kontroll over forbruket.

    Det aller første du bør gjøre er å kontakte en sertifisert elektriker og få en vurdering av hvilken løsning som er best. Elektrikeren hjelper deg med hele prosessen, fra valg av ladesystem og kontroll av elektrisk anlegg til installasjon og opplæring i bruk av elbilladeren.

    Vårt beste tips er å gå for «smarte» ladebokser som utnytter byggets strømkapasitet best mulig og gir deg flere muligheter når behovet for elbillading endrer seg.

  • Trenger du hjelp til administrering av ladeanlegget?

    Økningen av elbiler krever pålitelige ladeanlegg som kan møte dagens etterspørsel og behov. Det er stadig flere borettslag, sameier, bedrifter, bygg og næring som har et behov for administrering av sine ladeanlegg. Hvem som lader og hvor mye man lader er viktig informasjon for å dele kostandene eller ha kontroll i et miljøregnskap.

     

    Les mer om administrering av ladeanlegg her

Elektriker som monterer en elbillader på et hvitt murhus.

Trenger du hjelp til å velge elbillader?